Ministarka zdravlja posetila Dom zdravlja Lebane

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije prof. dr Danica Grujičić posetila je Dom zdravlja Lebane.
”Ovaj Dom zdravlja je primer za porodične lekare kakvi su potrebni celoj Srbiji. Ono što je dobro su lekari koji dobro rade i u koje građani imaju izuzetno poverenje, što se vidi po stepenu vakcinacije i probelmima koje rešavaju, jer su sjajno organizovani.

„Moramo naći način da ovde doću mladi lekari, a mi ćemo se truditi da novom formulom kapitacije povećamo plate, posebno lekarima u ovakvim sredinama.

U razgovoru sa direktorom DZ dr Vladanom Stanojevićem i ostalim kolegama, kao priritetene potrebe za zdravstvo Lebana definisani su ulttrazvučni aparati za ginekologiju i pedijatriju , oprema za laboratoriju,oprema za stomatologiju i terenska vozila, na čijoj će što hitnijoj nabavci Ministarstvo zdravlja raditi u narednom periodu.

“Učinićemo sve da obezbedimo novu opremu za lokalne domove zdravlja i seoske ambulante, da nabavimo terenska vozila za lekare koji obilaze pacijente u udaljenim selima i da zaposlimo mlade kolege, kako lekare tako i medicinske sestre i tehničare“.

Ovom prilikom direktor DZ dr Vladan Stanojević je ukazao na veliki problem očuvanja specijalističke službe jer deset godina nije bila dodeljena nijedna specijalizacija,a da prirodnim odlivom ostajemo bez određenih specijalista na koje su naši građani kao i građani susednih opština navikli jer im je najlakše i najbliže da tu vrstu pregleda obave u našem Domu zdravlja.

„Intenzivno radimo na olakšavanju dobijanja specijalizacija, zato što želimo da zadržimo doktore medicine u Srbiji i da ih što više zaposlimo u seoskim ambulanatama.” istakla je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.“