Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda u Domu zdravlja Lebane

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena u nedelju, 16. juna, od 8 do 17 časova.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi.

Pored toga, zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja, u domu zdravlja Lebane,izmere krvni pritisak, urade ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratoriji.

Raspored rada preventivnih pregleda u Domu zdravlja Lebane:

  • pregled pedijatra na odeljenju pedijatrije doma zdravlja Lebane od 08-17h
  • analiza tumorskih markera iz krvi u laboratoriji doma zdravlja Lebane od 08-10,30h.,
  • provera nivoa šećera u krvi i kompletne krvne slike u laboratoriji doma zdravlja Lebane od 08 -10,30h.(javiti se u službu opšte medicine),
  • ultrazvučni pregled abdomena u službi radiologije doma zdravlja Lebane od 08 -16,30h. .(javiti se u službu radiologije),
  • pregled mladeža kod dermatologa moći će da se uradi u domu zdravlja Leskovac od 08-16,30h.

Sve nagle promene na mladežima, kao što su nagli rast, promena oblika i menjanje boje, krvarenje mladeža, pojava krastica na mladežima, svrab, bol, upala, crvenilo oko mladeža ili povreda, znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti.